Er der forskel på pigers og drenges stress?
Forskel på pigers og drenges stress? - og hvad vi som forældre til døtre kan gøre?
Ny forskning viser, at der er markante forskelle på hvordan piger og drenge oplever stress i barndommen. Hvor pigerne er mere biologisk beskyttede i de første leveår er de mere udsatte i pre-teen, teanage og ungdoms årene end drengene.
Forskere har fundet en sammenhæng mellem østrogen niveau og hvordan stress påvirker piger. Østrogen er som udgangspunkt en superpower, men hvis en pige udsættes for gentagende stress i for lang tid, medvirker det øgede østrogennivau hos piger til, at kroppen og hjernen sættes i konstant indre alarmberedskab og har svært ved at restituere og komme sig.
I de her år ser vi tiltagende stress hos både piger og unge kvinder. Det viser sig ved, at piger i stigende grad udviser tegn på stress, angst, depression og selvskade. Skole væring stiger samtidig for begge køn.
Hvorfor det indre stress opstår hænger ifølge forskere sammen med den intense mængde af manipuleret information og det tempo vores børn og unge lever i, i dag.
Det skræmmer mig fordi jeg er selv mor til en datter i præcis den målgruppe og også kan nikke genkendende til en lurende stress hos min datter indimellem. Vi ved hvordan vi arbejder med nervesystemet og hjælper det med at restituere bedre og modstå stress, men mængden af information om hvordan vores unge piger skal se ud og opføre sig, for at være “rigtige” på Snap chat, Tik Tok, Instagram er enorm og svær at skærme dem imod.
Vi ved at vi kan gøre meget for at styrke et i forvejen sensitivt nervesystem med sanseintegrations træning og behandling, så det bedre kan klare de ydre påvirkninger der er derude. Men der findes også andre end os, som interesserer sig for piger og unge kvinders stress i nervesystemet og deres generelle udvikling af selvforståelse. Så selvom det er skrevet i en amerikansk kontekst er mange af rådende om hvordan man som forældre guider sine døtre godt igennem mængden af input, absolut brugbare i en dansk kontekst. Jeg har selv kunne bruge flere af rådene.
Vi kan derfor meget varmt anbefale denne “hands on” bog af Journalist Donna Jackson Nakasawa - “Girls on the Brink, HELPING OUR DAUGHTERS THRIVE IN AN ERA OF INCREASED ANXIETY, DEPRESSION, AND SOCIAL MEDIA”